Ukratko
StoryEditor

Oleksiy Shevchenko (Petrinja Chicken Company): Realizacijom projekta peradarskog kompleksa postat ćemo jedan od najvećih poslodavaca

04. Prosinac 2023.
Oleksiy Shevchenko, predsjednik Uprave Petrinja Chicken Company

U izgradnju projekta peradarskog kompleksa na području Sisačko-moslavačke županije bit će uloženo preko 500 milijuna eura, a otvorit će se i 3500 novih radnih mjesta. Projekt se sastoji od tvornice za preradu peradi, kapaciteta 150 tisuća tona pilećeg mesa godišnje. U sklopu tvornice bit će integrirana veterinarska služba s laboratorijima, sektor za inovacije i razvoj te bioplinsko postrojenje za proizvodnju zelene energije. Također se u sklopu projekta nalaze valionice (inkubatori), tvornica za proizvodnju stočne hrane, kompleks za tov peradi (24 lokacije po 12 peradarnika), kapaciteta 600 tisuća pilića po lokaciji.

Bez sumnje radi se o najznačajnijoj investiciji u Hrvatskoj u novije vrijeme, i to ne samo zbog veličine same investicije, nego i zbog njezinog izvoznog karaktera. Gotovo cijeli kapacitet namijenjen je upravo izvozu, što će Hrvatsku pozicionirati kao ‘globalnog‘ igrača u peradarstvu. Hrvatska trenutno godišnje uvozi 25 tisuća tona piletine, a Petrinja Chicken Company planira plasirati na domaće tržište između 10 i 15 tisuća tona.

Svaki izvoz, a posebno ovakvoga intenziteta, pridonosi ekonomskom rastu, suficitu platne balance, zaposlenosti, BDP-u, i općoj konkurentnosti. No, na to se javlja i dodatni multiplikatorni efekt, jer uspješni projekti privlače nove strane ulagače, čime se ciklus ponavlja, a sustav dodatno osnažuje.

Upravo na tu temu, razgovarali smo s Oleksiyem Shevchenkom, Predsjednikom Uprave PCC-a.

Za početak, kako ste odlučili baš za Sisačko-moslavačku županiju. Uz projekt izgradnje tvornice se planira i izgradnja stambenih zgrada?

– Sisačko-moslavačke županiji je potrebna društvena i gospodarska revitalizacija nakon razornog potresa. Ujedno je to područje s visokom stopom nezaposlenosti te će se s ovim projektom otvoriti veliki broj radnih mjesta i podignuti gospodarstvo. Također će nakon realizacije projekta Sisačko-moslavačke županija i jedinice lokalne samouprave od poreza, prireza i ostalih davanja imati financijsku korist veću od 50 milijuna eura godišnje.

Petrinja Chicken Company realizacijom ovog projekta svrstat će se među jedne od najvećih poslodavaca s obzirom na to da trenutno na projektu već radi preko 70 stručnjaka, a u planu je i zapošljavanje 3500 radnika, primarno iz Hrvatske, odnosno iz Sisačko-moslavačke županije.

Svjesni svih izazova, tvrtka je na vrijeme odlučila osigurati i smještaj svojim zaposlenicima i njihovim obiteljima. Tako projekt prati i izgradnja dvije višestambene zgrade pojedinačnog kapaciteta 800 ljudi čime su sigurni da će privući mlade hrvatske stručnjake i pružiti im priliku da ostanu u Hrvatskoj, ali i da razvijaju ovaj kraj, posebno nakon nedavnih potresa.

U planu je i program stipendiranja nadarenih učenika u lokalnim školama, kao i program stipendiranja studenata. Potaknuti njihovom otvorenošću i dobrodošlicom, Petrinja Chicken Company će se uključiti i u lokalnu zajednicu, podrškom lokalnim sportskim klubovima, turističkim manifestacijama i udrugama.

Mislite li da će možda hrvatsko peradarstvo biti preopterećeno količinom pilećeg mesa? Priča se o iznimno velikim brojevima…

– Neće, jer su naša ciljanja tržišta van Hrvatske. Hrvatska će ovom investicijom u peradarstvu staviti sebe na svjetsku mapu trgovaca piletinom i pilećim proizvodima.

U zadnjih 20 godina, porast konzumacije pilećeg mesa prema podacima Ministarstva poljoprivrede, SDA-a pokazuje rast od 86 posto, prosječno 3 posto godišnje. Procijenjeno je da bi ovaj porast mogao biti nastavljen u prosjeku 2 posto godišnje. Svi trendovi pokazuju i dalje porast potražnje za pilećim mesom i naša je investicija upravo pravovremeni odgovor na ove, sve veće potrebe tržišta.

Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji piletine što dokazuje činjenica da se godišnje u Hrvatsku uveze 25 tisuća tona pilećeg mesa. Petrinja Chicken Company će od ukupne godišnje proizvodnje, 150 tisuća tona, na hrvatsko tržište plasirati svega 10-15 tisuća tona pilećeg mesa.

Kolika je vrijednost investicije i kolike su potpore Republike Hrvatske na projektu?

– Vrijednost investicije je preko 570 milijuna eura. Od ukupnog iznosa investicije, ulaganje u građevinsku infrastrukturu iznosi nešto više od 350 milijuna eura, u tehnološku opremu i zelenu tehnologiju 143 milijuna eura, dok se ostatak odnosi na ulaganje u obrtni kapital nužan za početak operativnih aktivnosti ovako velikog projekta.

Financijsku potporu Republike Hrvatske nismo tražili jer projekt financiramo isključivo vlastitim sredstvima i sredstvima investitora.

Što će vaša investicija donijeti tržištu? Koji su vam planovi i ciljevi?

– Petrinja Chicken Company realizacijom projekta svrstat će se među jedne od najvećih poslodavaca.

Ako gledamo potencijal projekta u smislu ostvarivanja dodatne vrijednosti radi se o investiciji sa značajnim povratom te relevantnom godišnjom profitabilnosti – neto profitnu maržu procjenjujemo na dvadesetak posto, što će u projiciranom roku od 15 godina generirati iznimne poslovne rezultate, kako za dioničare tako za sve povezane sudionike.

Investicije ove veličine potiču, naravno, i ukupno gospodarstvo države. Za uspjeh projekta, osim naših zaposlenika, važni dionici su i kooperanti koji će prvenstveno biti iz Hrvatske i to u svim potrebnim branšama. Ovim putem pozivamo da nas svi zainteresirani, potencijalni kooperanti, slobodno kontaktiraju kako bi pregovarali o mogućoj suradnji.

Projekti poput ovog zahtijevaju i velike procese, koliko su oni u skladu s ESG standardima?

– U Petrinja Chicken Company značajan dio investicije odnosi se upravo na ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE). Njihov integrirani sustav (SE) ima kapacitet od 10 MW, dok sustav biomase (BP) ima kapacitet od 1 MW. Kompanija također koristi fermentaciju kako bi proizvela 63 tisuće tona organskog gnojiva godišnje. Sustavi biomase i fermentacija koriste proizvodne nusprodukte kao gorivo, čime se minimizira nastanak otpada. Kompanija uistinu provodi zelenu tranziciju i održivost proizvodnje kroz sve navedene procese.

Sve značajnija ESG dimenzija u poslovanju i izvještavanju, uz podršku relevantnih internacionalnih revizorskih tvrtki implementirana je u procese tvrtke, s posebnim naglaskom na komponentu utjecaja na okoliš, što je i razumljivo s obzirom na činjenicu da se tu radi o velikom prehrambenom kompleksu.

Na farmi će se primjenjivati IFS standard i ESG načela, koji pozitivno utječu na cijeli dobavljački lanac i to u svim fazama prerade hrane, što će u konačnici osigurati kvalitetan proizvod. Petrinja Chicken Company će uzgoj pilića vršiti u skladu s inicijativom European Chicken Commitment kojom se garantiraju optimalni uvjeti tijekom uzgoja, kao primjerice pristup danjem svjetlu, dovoljno prostora za slobodno kretanje, ekološka prehrana i svi drugi uvjeti za dobrobit životinja.

I za kraj, kako se rat u Ukrajini odrazio na Vaše poslovanje?

– Rat negativno utječe na svakog od nas i jedina mi je želja da što prije završi, i da se ponovno uspostavi mir. Gospodin Andrii Matiukha, iako već dugi niz godina živi u Hrvatskoj, kontinuirano od početka rata donira potrebne stvari Ukrajini. Tako je zaklada ‘Favbet Foundation‘ od početka rata donirala preko 5 milijuna eura u opremi za ukrajinsku vojsku, među ostalim i preko 250 džipova i kamioneta. Također je od strane zaklade organizirana pomoć za 5500 obitelji u Ukrajini i investirano je u obrazovanje više od 600 djece na području zahvaćenom ratom.

19. svibanj 2024 01:18