Kripto
StoryEditor

Bidenova administracija protivi se republikanskom prijedlogu skrbništva banaka nad kriptovalutama

09. Svibanj 2024.

Bijela kuća predvođena demokratima zaustavila je nastojanje pod vodstvom republikanaca da američkim bankama bude omogućeno pružanje usluga skrbništva nad kriptovalutama.

U srijedu je Zastupnički dom raspravljao i pripremao se za glasovanje o Rezoluciji 109 (H.J. Res. 109), kojom bi se poništile prethodne računovodstvene smjernice regulatora bankama koje planiraju ponuditi uslugu klijentima.

Međutim, nekoliko sati prije početka glasovanja, Bidenova administracija je izjavila da namjerava staviti veto na rezoluciju ako uspije proći kroz Zastupnički dom i Senat.

Veliki udarac američkom kripto bankarstvu

Kao što je objašnjeno u izjavi Bijele kuće, Staff Accounting Bulletin (SAB) 121, smjernice koje republikanci namjeravaju poništiti, odražavaju stavove osoblja Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) u vezi s računovodstvenim obvezama tvrtki koje čuvaju kripto imovinu klijenata.

- H.J. Res.109 poremetio bi rad SEC-a na zaštiti ulagača na tržištima kripto imovine i zaštiti šireg financijskog sustava. Kada bi predsjednik dobio H.J. Res. 109, stavio bi veto - napisao je Ured predsjednika.

Da bi bilo koji akt postao zakon, obično mora proći kroz Zastupnički dom i Senat većinom glasova, a zatim ga mora odobriti predsjednik. Međutim, ako predsjednik odluči uložiti veto, zakon može postati zakon samo ako bude usvojen dvotrećinskom većinom glasova u oba doma.

Rezolucija od srijede prošla je kroz Zastupnički dom, ali samo sa 55 posto glasova. Svi republikanci (207) glasali su za, uz 26 demokrata.

Razumijevanje SAB 121

Prema sponzoru zakona, Mikeu Floodu (R-Nebraska), SEC se nije konzultirao s odgovarajućim saveznim bankarskim agencijama prije objavljivanja SAB 121, uzevši prečac oko tradicionalnog procesa donošenja pravila.

Doista, on i drugi kritičari opisuju bilten kao prikriveno ‘pravilo’, a ne kao ‘smjernicu’, tvrdeći da je zabranjeno bankama koje žele realno pokrenuti usluge skrbništva nad kriptovalutama.

- SAB 121 zahtijeva od financijskih institucija i tvrtki koje štite digitalnu imovinu svojih klijenata da tu imovinu drže u svojoj bilanci, što čini previsoke troškove - rekao je predsjednik Odbora za financijske usluge Patrick McHenry u priopćenju za javnost u srijedu poslijepodne.

- Ova će rezolucija omogućiti potrošačima da drže svoju digitalnu imovinu na jedan od najsigurnijih mogućih načina, putem visoko reguliranih banaka i drugih financijskih institucija - dodao je.

19. svibanj 2024 17:00