Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Fil Rouge Capital uspješno izašao iz još jedne investicije i učetverostručio početni ulog

28. Ožujak 2024.
Stevica Kuharski, partner u FRC-u 

Fil Rouge Capital (FRC), prvi hrvatski VC fond, nedavno je izašao iz još jedne investicije. Riječ je o austrijskoj tvrtki Metaloop koja je osnovana 2017. godine kao marketplace za sekundarne sirovine, a nedavno je prikupila 16 milijuna eura od tehnološkog investicijskog fonda FirstMark Capital iz New Yorka, uz sudjelovanje Silence VC-a i postojećih investitora Statkraft Ventures i FJ Labs.  

- Godinu dana nakon što su osnivači Alexander Schlick i Jan Pannenbäcker krenuli s radom, primijetili smo ih i odlučili se upoznati pa su nas pozvali kod sebe u Graz. Naime, prije pokretanja Metaloopa i fizički su trgovali sekundardnim sirovinama, prikupljali ih i odlagali na površini veličine nogometnog igrališta. Njihova vizija je bila kako će digitalizirati to tržište, a iskustvo u radu i vođenju offline dijela poslovanja govorilo nam je kako se radi o pravom timu za ostvarenje te vizije. Vjerujemo u poslovni model online marketplacea, a primjer Metaloopa pokazuje kako smo bili u pravu - objasnio je za Lider Stevica Kuharski, partner u FRC-u. 

Količinu novca koji su uložili u Metaloop nažalost nam nije mogao otkriti, ali je Kuharski istaknuo da je povrat na investiciju (MOIC, Multiple on Invested Capital) u slučaju Metaloopa četverostruk. S obzirom da je FRC u austrijsku tvrtku investirao još u njenim začecima, domaći je VC fond bio prilično angažiran ne bi li pomogao osnivačima da postave biznis na noge uz kontinuirane razgovore o poslu, budućim koracima i dugoročnoj strategiji poslovanja.

Inače, ovo je drugi exit FRC-a iz neke investicije, a prvi je bio sa softverskom tvrtkom Povio čije je sjedište u kalifornijskom San Franciscu. Kuharski nam je otkrio da je još nekoliko izlazaka u pripremi, ali osim toga nije mogao podijeliti više detalja. Inače, FRC u nešto više od četiri godine postojanja broji 150 investicija u startupe, što ga čini najaktivnijim startup investitorom u Hrvatskoj. Ostale ulagače po frekvenciji ulaganja prestiže za barem tri puta, a njegovi su najveći pojedinačni investitori EIF i HBOR. 

Ipak, izlazak iz investicije u austrijski startup nije išao toliko brzo koliko su se nadali. 

- U slučaju Metaloopa, proces je bio duži nego što smo očekivali. Naime, u međuvremenu je ta industrija postala strateški bitnom za Austriju i bilo je potrebno odobrenje regulatornih tijela za provedbu transakcije. Osim tog perioda čekanja između potpisa i same transakcije, sve ostalo je proteklo glatko. Novi shareholderi i odvjetnici su odradili izvrstan posao, a Alex i Jan sa svojom neiscrpnom energijom su izvrstan primjer za druge osnivače, ne samo iz našeg portfelja od 150 kompanija, nego i za sve ostale - zaključuje Kuharski. 

25. travanj 2024 08:24